donderdag 19 december 2013

Facebook maakt ongelukkig - BNR Webredactie

Hierbij het beloofde artikel door BNR Webredactie. Ik vind dat jullie het allemaal zouden moeten lezen omdat het iets heel interessants laat zien: We gebruiken allemaal Facebook, maar we worden er schijnbaar niet gelukkiger van. Aan het eind van het artikel stel ik jullie een aantal vragen en ik zou het fijn vinden om eens jullie reactie te horen! 

Ook al houden we van 'likes' en vinden we het heerlijk om de updates van al onze vrienden te bekijken, Facebook maakt ongelukkig. Dat hebben wetenschappers van de Amerikaanse Universiteit van Michigan vastgesteld.


©2013 BNR Webredactie

Psychiater Bram Bakker kijkt niet raar op van dit onderzoek. "Facebook is een eenrichtingsverkeer medium, waarbij je allerlei verhalen de wereld inzendt. Waar je jezelf als merk profileert en iedereen laat zien hoe leuk je het hebt gehad op vakantie."

"Maar de behoefte die daaronder zit bij de bulk van de mensen, die zoveel op Facebook zitten, is 'kijk eens naar me, weet je wat ik doe, dat ik belangrijk ben'. Een schreeuw om aandacht."

Op de bank
De onderzoekers vermoeden dat het komt door een gebrek aan beweging en dat we jaloers worden van al die statusupdates. Bakker: "Het is een kip-ei-vraagstuk wat het bewegen betreft. Ga je minder bewegen, omdat je veel op Facebook zit. Of bewoog je altijd al weinig en is dat mede een verklaring dat als je op de bank zit, je er ook maar Facebook bij gaat doen."

Worden we dan alleen ellendig van Facebook? Volgens Bakker zijn alle zogezegde social media niet bevorderlijk voor ons humeur. "Twitter, Instagram. Allemaal zijn ze bedoeld om onszelf als merk neer te zetten en heeft het niets met sociaal verkeer en affectie te maken."



Negatief gevoel
De wetenschappers sluiten uit dat het netwerk een negatief gevoel alleen versterkt omdat mensen zich uit verveling op Facebook gaan en zich daarom ongelukkiger voelen. Het is ook niet zo dat de jongeren in het algemeen ongelukkiger worden van sociaal contact. 

Door te vragen naar de mate van face-to-face contact en telefoongesprekken bleek uit het onderzoek dat jongeren daar zelfs gelukkiger van worden. De wetenschappers willen in de toekomst onderzoeken wat het effect van Facebook is op andere leeftijdsgroepen. Ook de invloed van andere sociale media moet worden onderzocht. Het onderzoek van de wetenschappers is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.


Dit artikel is afkomstig van BNR Webredactie, geschreven op 15 augustus 2013. Klik hier voor het artikel.

En nu jullie! Waarom gebruik jij Facebook? Waarom ben je er ooit aan begonnen? Wat zijn je ervaringen? Maakt het je gelukkiger?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten